Wednesday, February 14, 2007

Oansvariga DN-skribenter

Peter Wolodarski skriver i en liten kort notis i gårdagens tidning under rubriken "Det är måndag morgon" om hur Stockholms innerstad har förfulats av de återvinningsstationer som har placerats här. Han skriver att detta projekt med placeringar av återvinningsstationer i en storstad var dömt att misslyckas redan på förhand. Någon anledning till varför detta skulle vara fallet lägger han inte fram, men han pekar på att 'Ansvaret är för oklart, kapaciteten för dålig, besväret att kånka på avfall för stort' och den eventuella miljönyttan är dessutom tveksam då många använder bilen som transportmedel för att ta dit det avfall som man annars skulle kunna lägga direkt i sopnedkasten. Som argument mot hela denna verksamhet använder han sig av begreppet 'livskvalitet' och han menar att detta att 'behöva bära på sopor i snömodden' innebär en betydande försämring av denna livskvalitet och han avslutar sin lilla litania över denna förfärliga ok som den stackars moderna innerstadsstockholmaren tvingas utstå med följande lilla appell:

Stockholmarna bör inte acceptera detta, särskilt inte när det finns ett fullgott alternativ.

Släng allt hushållsavfall i sopnedkastet - och du besparar dig själv och staden fler genanta påfrestningar.
Peter Wolodarski sällar sig härmed till de DN-skribenter som utmärker sig för att helt missa den avsevärt ansträngda situation som jorden och dess miljö befinner sig i idag. DN:S ledarsidor har mer och mer utvecklats till en bastiion för billobbyn och för dem som argumenterar för att vi inte ska bli alltför oroade av hotet om klimatpåverkan. (Se t ex Niklas Ekdals artikel om det.)

Vi har idag i västvärlden en livsstil som inte i längden går att upprätthålla. Våra naturresurser är ändliga och vi måste återanvända desas resurser om det ska vara möjligt för inte bara oss, utan även för våra barn och barnbarn och även människor i den sk tredje världen, att ha den levnadsstandard som vi har blivit vana vid. I det perspektivet är lite kånkande på sopor i snömodden en ganska modest uppoffring. En genant påfrestning? Det är verkligen generande påfrestande för ledarredaktionen på Sveriges största morgontidning att ha en så skriande brist på nytänkande...

PS. Som grädde på moset har Wolodarski även översatt och säkert sett till att en artikel av Björn Lomborg med rubriken "Varningar för katastrof hjälper inte världen" finns precis ovanför hans egen lilla bagatell. Här kan vi läsa att

FN menar att det praktiskt taget inte finns något vi kan göra för att påverka klimatförändringen före 2030. Därför måste vi ställa oss den svåra frågan om det inte är bättre att fokusera på annat först, att hjälpa verkliga människor med att förbättra sina liv och klara vår tids utmaningar.
Antingen gör vi någonting åt klimatförändringen eller så gör vi något åt vår tids utmaningar... Är det mellan dessa två alternativ som valet står? Kan vi inte göra båda sakerna? Är inte klimatförändringarna något som inebegrips i begreppet 'vår tids utmaningar'? Wolodarski är så pass ung så att han troligen kommer att leva längre än till 2030 och hans barn kommer kanske få sina första barn ungerfär då. Vad ska han säga till dem? "nja, jag valde att koncentrera mig på vår tids problem, så jag struntade i era..."?

Enfaldigt, arrogant, ytterst farligt och helt ansvarigt resonerande av både Wolodarski och Lomborg.

4 Comments:

Blogger Magnus said...

Lomborg har dessutom en lång historia av att sprida osanningar om klimatet...

Thursday, February 15, 2007 10:05:00 am  
Anonymous Anonymous said...

Jag håller med!
http://blog.theworldatnight.se/?p=8

Friday, February 16, 2007 3:17:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Bra sagt!

Här är en länk som kanske till och med skulle få den lilla DN-skribenten att baxna...

http://www.vbs.tv/shows/index.php?show=Manila's%20City%20Of%20Garbage

Wednesday, May 16, 2007 10:38:00 am  
Anonymous Mary Pena said...

Thanks for writting

Wednesday, June 01, 2022 7:20:00 am  

Post a Comment

<< Home