Friday, February 16, 2007

Journaliströtans verkliga tryne

Peter Wolodarski skriver om hur han efter tisdagens publicering av Björn Lomborgs varning för klimathysteri fått ta emot digitala spottloskor. Det är naturligtvis beklagligt att ledarskribenter och andra mediala personligheter får utstå trakasserier och hot för något de har skrivit. Sådana angrepp måste alltid fördömas, men det är lite lätt för Wolodarski och andra i medieeliten att hänvisa till sådana saker när deras åsikter eller det de för fram kritiseras. De betänker sällan den maktposition de besitter och hur arrogansen lätt blir en naturlig del av deras förhållningssätt mot världen och mot andra som har andra åsikter i någon fråga. Att vara ledarskribent på Sveriges största morgontidning borde förpliktiga till något litet mått av seriositet, men Wolodarski, Eklund och Kjöller uppvisar alltför ofta en skriande brist på kunskap i de ämnen de skriver om och den politiska infantiliteten är också den påfallande ofta generande. Tillståndet i det offentliga samtalet, som Wolodarski talar om, har redan nått ett lågvattenmärke och det är inte pga de digitala spottloskorna som han fördömer, utan för att skribenter som han och redaktörer som Mats Bergstrand, väljer att skriva och publicera den politiska och vetenskapliga smörja som vi tyvärr finner på DN:s ledar- och debattsidor. Ändringen måste komma där, också!

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Especially if one considers how tame the two examples he gave of so-called 'spottloskor' are. I mean the second reader that doesn't want to financially support a newspaper publishing such drivel was perfecting understandable and hardly qualifies as 'spottlosk'.

Saturday, February 17, 2007 12:08:00 am  
Anonymous Anonymous said...

Jag tycker nog att han har en poäng och det är inte bara riktat mot journalister. Vi behöver återvinna betydelsen av ordet respekt. Jag har startad ett upprop för att återvinna det.

Vi behöver fundera en extra gång innan vi kräks upp galla hur som helst. Vi behöver respektera varandra även på Internet.

Sunday, February 18, 2007 10:24:00 am  
Blogger Prometheus said...

Wolodarski har absolut en poäng, men ett av problemen som han inte tar upp är just att makten över det talade och skrivna orden är så skevt fördelad. Ledarskribenterna på DN tillhör ett slags kast som inte får kritiseras och de framhåller sig själva ofta som stående över alla andra i sina framställlningar. Om de inbjöd lite mer till dialog och debatt skulle mycket vara vunnet. Låt tusen blommor blomma...

Monday, February 19, 2007 12:31:00 pm  

Post a Comment

<< Home