Monday, January 30, 2006

Anna Sjödin och våldsmonopolets förfall

Anna Sjödin, SSU:s ordförande blir nedslagen på en krog i Stockholm och framträder i media och visar upp de skador som hon ådragit sig genom vaktens omilda behandling. Vakten framträder å sin sida och hävdar att han har fått motta flera slag, bl a ett knytnävslag i ansiktet.
Vem ska vi tro på? Ska vi tro att ordföranden för Sveriges största politiska ungdomsförbund ska ha skrikit svartskalle åt en ordningsvakt? Jag vet naturligtvis inte, men jag har svårt att tro att hon skulle vara så omdömeslös. Däremot verkar vaktens berättelse om att han har blivit slagen i ansiktet mindre trovärdigt. Inga synliga men verkar i alla fall finnas på honom, något som däremot är mycket tydliga på Sjödin.
Oavsett vad som hände på Crazy Horse natten till lördag är det dags att politikerna tar itu med det växande problem som finns i dessa kårer av ordningsvakter, poliser och andra som har till uppgift att 'garantera ordningen' i samhället, på offentliga platser och på nöjesetablissemang. Alla som har varit ute och som inte går runt med skygglappar ser hur dessa poliser och ordningsvakter mer och mer uppträder aggressivt, opsykologiskt och djupt kränkande mot de människor som de har att göra med. Man är ytterst sällan intresserad av att upprätta en dialog med dem som man av någon anledning har att ingripa emot, eller mot dem i omgivningen som vill informera sig om vad som händer. Jag har själv blivit vittne till ett antal ingripanden där både polis och väktare har använt ett övervåld mot människor som ibland inte ens gör något motstånd överhuvudtaget.
Hur kan man komma till rätta med det här? Hur ska man kunna återupprätta förtroendet för ett ordningsväsende som så kompakt motsätter sig all granskning? Kan vi få ett rättvist system när fall som Osmo Vallo tillåts? När man aldrig kan fälla någo polis för i stort sett någonting alls? Vad kan vi vänta oss i ett samhälle som har tolererat polisernas uppträdande i Göteborgskravallerna utan att man kan ge någon polis en en reprimand för att man har använt skarp ammunition mot flyende demonstranter och som tvingar småtjejer att i timmar ligga halvnakna mot blöt asfalt samtidigt som man skriker jävla hora etc? Vad är Sverige egentligen för samhälle som tolererar att poliser misshandlar pensionärer som kommer fram till deras bil för att tala med dem?

Sluta dalta med dessa förfärliga representanter för ett repressivt system. Röj upp bland polisdrägget och väktarkonglomeratet, där gränsen mellan lag och ordning är hårfin och där representanterna för ordningsmakten rör sig obehindrat fram och tillbaka mellan ordningsskapande och halv- eller helkriminalitet. Ställ hela polisfacket och framförallt dess ledare Jan Karlsen, som förvarar allt all poliser gör hela tiden oavsett vad som har hänt, i rampljuset och granska vad de egentligen gör. Rensa i detta förfärliga träsk av idel skithögar som framförallt verkar drivas av ett romantiskt våldsideal och som får kickar av att slå människor som i lagens ögon tycks sakna rättigheter att försvara sig. Våldsmonopolet måste granskas, annars får vi snart ett samhälle där människor själva tar sig rätten att hävda sin rätt mot en maktapparat som blir allt mer alienerad från dem man är satt att tjäna. Om inget görs får vi snart se kravaller av samma kaliber som i Frankrike för några månader sedan.
Varför vågar ingen politiker ställa sig upp och kritisera, på riktigt, dessa avarter inom ordningsmakten? Om inget görs kommer det inte att vara avarter utan snarare regel och reaktionen kommer då att bli som jag skissat och då kommer våldsmonopolet inte längre kunna upprätthållas. Kanske lika bra så?

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Du har helt rätt! Väktarvåldet ör fruktansvärt och måste upphöra. Jag hoppas verkligen att Anna orkar hela vägen så att den här vakten äntligen får fatta att man inte spöar en tjej och kallar henne hora. Då har man inte längre kontroll över situationen som vakt.

Ragge

Monday, January 30, 2006 1:11:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Ja det är fördjävligt!

Anna framträder i tv och verkar otroligt skärrad. Vakten framträder och ser ut som han vill hoppa ut ur rutan och slå ned en. Jag tycker inte det kan finnas nån tvekan om vem som begått brottet. Jag håller med om att politikerna borde se till att skaffa en bättre utbildning till väktarna.

Framförallt tycker jag att såna här stridspittar som vakten som slog ner anna borde få arbeta med att garantera andra människor säkerhet. Bort med hans bricka och in med honom i finkan!

Monday, January 30, 2006 1:32:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Håller helt med!

Stoppa väktarvåldet!

Monday, January 30, 2006 3:26:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Här stinker det regeringskansliet och dumfeminister lång väg. Detta var de mest puckade inlägg jag läst.

Det är inte vakten mot Anna längre. En kvinnlig servitris vittnar nu mot Anna. Den är ingen vacker berättelse.

Men tyvärr är detta agerande vanligt i dagens krogvärld. Tjejer tror att de kommer undan med vad som helst och kan bete sig som svin. Bra att vakterna sätter gränser.

Monday, January 30, 2006 5:13:00 pm  
Blogger Prometheus said...

Regeringskansli? Dumfeminism? Lägg ägg som man sa förr i tiden...
Som sagt: Jag vet inte vad Anna Sjödin har gjort, men jag ser alltför mycket våld från dessa vakter som ska se till att ordning upprätthålls på krogarna. Att slå en kvinna, eller för den delen en man, med batong är inte att sätta gränser utan ett uttryck för maktfullkomlighet. När man blir utsatt för våldsapparatens ingrepp är man helt rättslös. Det vore bra om politiker ser till att det sätts gränser för ordningmakten.

Monday, January 30, 2006 7:41:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Leif Silbersky försvarar inte Anna Sjödin utan rätten för tjejer och killar att gå på krogen utan att bli misshandlade.

Stå på dig Anna!

//Cina

Wednesday, February 01, 2006 2:43:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Det är intressant att läsa alla inlägg från personer som vet hur det ska gå till och upplyser oss andra om detta. Jag har en fråga till er: Vad arbetar ni med? Skall jag tala om för er hur ni skall sköta ert jobb? Var ni på Crazy Horse den aktuella kvällen? Många proffstyckare utan sakkunskap enligt min mening. Beklämmande och sorgligt. Skulle nån av er ikläda er rollen som ordningsvakt eller polis en lönehelg skulle ni troligtvis aldrig mer få en god natts sömn. Patetiskt att ni går på mediadrevet. Alla har rätt till sin åsikt, men bilda den då baserat på fakta och självupplevda erfarenheter.

Wednesday, February 08, 2006 2:46:00 am  
Blogger Prometheus said...

Lite sent det här kanske...
Den sista kommentaren från 8 feb 2006 är intressant i det att författaren verkar tro att jag som har skrivit inlägget och de andra som har skrivit kommentarerna inte har några egna erfarenheter av hur det går till på krogen. Jag kan ju bara tala för mig själv, men även om jag inte jobbar som vakt har jag vid många tillfällen fått betrakta hur dessa vakter arbetar. De flesta är väldigt bra, men alltför många är rötägg som utnyttjar sin maktposition till att förnedra människor som går ut på krogen för att ha kul.

Det är påtagligt hur stor skillnad det är mellan olika ställen, där nivån på umgänget i stor utsträckning påverkas av personalen på stället. Om vakter och serveringspersonal uppträder på ett lugnt och hänsynsfullt sätt kan de flesta aggressiva tillbud undvikas. Många vakter klarar detta, men alltför många tar till alldeles för mycket våld och gör att överförfriskade kroggäster istället för att enkelt och smidigt gå hem och sova av sig ruset blir utsatta för trakasserier och resultatet blir våldsamt och smärtsamt för alla inblandade.

Basera omdömena på fakta och var inte så blåögd som du verkar vara som tror att alla misshagligheter beror på fulla och bråkiga gäster.

Wednesday, June 06, 2007 10:40:00 pm  

Post a Comment

<< Home