Thursday, September 27, 2007

Lomborg sprider ytterligare myter

Björn Lomborg får återigen utrymme i DN, där han ytterligare en gång varnar för varningarna om den klimatpåverkan som människan åstadkommer genom sin livsstil... I sin argumentation för att vi inte ska låta oss förledas av domedagssirenernas sång tar han upp hur vi intalas att ge våra barn 'ekologisk mat' för att inte utsätta våra barn för cancerogener och om att vi bringas förfärande bilder över isbjörnens förmodade utrotning för att vi påverkar klimatet. Han bemöter den första sirenen genom att säga att det visst finns ett samband mellan kemikalier och sjukdom men att risken i ett 'välreglerat samhälle' är minimal. Dessutom blir ju ekologiskt odlad mat så mycket dyrare, så att den positiva effekten av att välja sådan mat motverkas genom att vi äter mindre grönsaker som skulle kunna motverka cancer...

Den andra varningen bemöter han genom att säga att isbjörnsbeståndet tvärtom har ökat genom 1900-talets globala uppvärmning (han påstår inte detta samband rakt ut, men smyger in denna konnotation genom att säga att isbjörnbeståndet har ökat från 5000 till 25000 den senaste 40-årsperioden och slänger in att temperaturen under samma tid har ökat) och att det inte finns några konkreta idéer om hur många isbjörnar som skulle kunna räddas om vi fick alla länder att skriva under Kyoto-protokollet... 'Sanningen [sic] är att vi skulle kunna bevara mindre än en tiondels björn.'

Sen kommer Lomborgs gamla vanliga nådastöt mot ringandet i varningsklockorna:
Talet om isbjörnens undergång, liksom marknadsföringen av ekologisk mat, ingår i den konstanta flod av ensidiga varningar som medierna översköljer oss med. Listan med akuta problem toppas av den globala uppvärmningen, men inkluderar terrorism, bekämpningsmedel, förlusten av mångfald i naturen och mycket mer. Samtidigt känner vi till de fruktansvärda förhållanden som en majoritet av jordens befolkning fortfarande lever under: mer än miljard fattiga, två miljarder utan elektricitet, tre miljarder utan vatten och renhållning.
Björn Lomborg menar att han arbetar med att bena upp alla dessa globala varningar och att han försöker få perspektiv på dem så att vi kan ställa oss frågan om vad vi konkret kan göra, vilka problem som går att lösa:
Det kanske förvånar, men allt bör inte leda till omedelbara åtgärder. Om vi saknar bra lösningar kan det vara bättre att först fokusera på annat. Den som saknar mat för morgondagen har svårt att tänka på den globala temperaturen om 100 år.
Efter denna nyktra betraktelse går han sedan till att beskriva hur världen under det senaste decenniet har blivit en så mycket bättre plats att vara på både för fattiga och rika, den förra gruppen har minskat drastiskt. Framförallt har vi fått mycket bättre mediciner och vi har fått billigare livsmedel, vilket inte minst människor i den tredje världen fått del av så att andelen svältande idag endast är 17 % i dessa länder jämfört med 50 % år 1950. Inkomsterna i världen i stort har tredubblats under denna fantastiska tid av global utveckling.

Avslutningsvis blir Lomborg lite modest och säger att:
Inget av detta innebär att vi ska sluta oroa oss för framtiden. Men det betyder att vi borde sluta känna panik. Globala larmklockor kan leda till anfall av ånger och skuldkänslor för rika västerlänningar, men de skapar inte en rimlig förståelse för jordens verkliga tillstånd.
Vad är det då vi kan göra? Vilka åtgärder är det som Lomborg förespråkar? Han tar som vanligt inte upp några sådana utan verkar återigen förlita sig på att marknaden själv kommer att leda till ett slags Panglossisk optimalt tillstånd. Sanningen är väl att vi nu står inför en situation där alla dessa problem: fattigdom, sjukdom, överbefolkning, torka, översvämningar, terrorism, krig etc är intimt sammankopplade så att det inte går att säga att vi nu främst ska ta itu med fattigdomsfrågan eller försöka se till att lösa terrorismhotet utan att samtidigt se till att de andra frågorna också får en lösning. Om man svälter är det kanske inte så lätt att se till behovet av åtgärder för att komma till rätta med människans klimat
påverkan; om man är utsatt för terrorism eller lever under ständigt krig blir inte heller denna fråga akut. Därför är frågornas komplexitet något som debattörer som Lomborg borde inse och sprida. Utan en samordnad lösning på hela detta frågekomplex kan vi se våra barn och barnbarn i ögonen. Torka och översvämningar ger i sig upphov till fattigdom och krig, något som sedan ytterligare förvärrar denna fattigdom och den desperation som lägger grogrunden för ytterligare konflikter. I Sudan är detta uppenbart, men även i Israel/Palestina är kampen om den värdefulla, essentiella naturtillgången vatten en del i ett intrikat spel som ger lidande och död inte bara lokalt utan även globalt. Mat producerad genom storskaliga och kemikaliemättade processer är kanske inte direkt så farliga för konsumenten, men den ger biverkningar i form av störda ekosystem och resistenta bakterier som i förlängningen ger upphov till nya sjukdomar. De som befinner sig mitt i dessa konflikter eller som står och väljer i mataffären mellan livsmedel producerade på olika sätt kanske inte kan se hur alla dessa frågor samverkar. Därför behövs internationella överenskommelser och globala lösningar för dessa globala problem. Annars kommer de akuta frågorna även att komma till oss i den privilegierade delen av världen, där vi fortfarande har god tillgång på rent vatten, mediciner, sjukvård och är någorlunda förskonade från väpnade konflikter och terrorism.

Lomborg är en imbecill demagog och en mycket farlig sådan. Hans 'nyktra' och 'balanserade' varningar för domedagsprofeterna är ytterligare ideologiska partsinlagor från en blint skenande nyliberalistisk kapitalism som inte ser att vi lever i en värld och en mycket begränsad sådan. Jordens verkliga tillstånd är så mycket mer komplext än vad Lomborg och hans likar lyckas förstå. Låt oss hoppas på att dessa demagoger inte lyckas stoppa det nödvändiga arbete för åstadkommandet av internationella lösningar på dessa i grunden globala problem.

10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

"Lomborg sprider ytterligare myter"

Vad i det han skriver är myter?

Thursday, September 27, 2007 10:15:00 am  
Blogger Prometheus said...

Myten att allting blir bra bara vi slutar lyssna på dessa domedagsprofeter.

Thursday, September 27, 2007 10:24:00 am  
Anonymous Anonymous said...

Det verkar som om du medvetet missförstår Lomborg, det han säger är inte att allting blir bra bara man slutar lyssna till domedagsprofeter. Det han säger är att man skall börja med de problem som ger största möjliga "nytta".
Om man kan rädda 100 människoliv med en liten insats så skall man göra det redan idag och vänta med jätteinsatsen för att rädda 1000 liv till imorgon.

Thursday, September 27, 2007 11:52:00 am  
Blogger Prometheus said...

Jag missförstår inte medvetet Lomborg. Jag ser att han ibland säger att vi ska lösa akuta problem som t ex fattigdomen. Visst ska vi göra det, men vad jag försöker säga är att de akuta och de långsiktiga problemen hänger samman. Kampen mot klimatförändringarna är nödvändiga i kampen mot fattigdom, svälten och krig. Klimatförändringarna kommer i sig att medföra ett förvärrande av de problem som finns redan idag. Sen undrar jag vad Lomborg har för förslag på lösningar. Har han någonsin sagt något annat än att vi inte ska vara rädda? Hans förslag om att satsa på malariabekämpning och kamp mot HIV/AIDS är visserligen viktiga, men det räcker inte.
Vi ska rädda de 100 liven idag, men även påbörja jätteinsatsen som räddar inte bara 1000 utan hela mänskligheten.

Thursday, September 27, 2007 12:06:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Om man väljer att inte lyssna på alla små varningsklockor på en och samma gång - det blir ju ett fasligt liv och inte alls trevligt att lyssna på! - utan bara lyssnar på dem en och en, så låter det ju inte så värst farligt.

Lite som att om vi skulle bli invaderade av horder av små gröna män från en fientlig planet, så kan vi tänka oss dem en och en: Ojdå, liten och grön, som en söt liten och grön groda, det var ju inte så farligt!

Är det så Lomberg menar, anonym?

Thursday, September 27, 2007 5:26:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Att du inte inser på skilnad mellan argument och åsikt. Du har en åsikt han har argument. Dina åsikter väljer dina argument medan han låter argumenten välja hans åsikt.

Du saknar helt enkelt insikten för att förstå den skilnaden.

Monday, October 01, 2007 4:24:00 pm  
Blogger Prometheus said...

Nej, Lomborg har inga argument och inte du heller. Lomborg förstår inte, och du visar i alla fall inte tecken på att förstå, att det inte finns någon motsättning mellan de kortsikitga och långsiktiga målen. Tvärtom, de är intimt sammanflätade. I ditt "exempel" om att vi ska rädda 100 liv nu och vänta på att rädda de 1000 liven till senare visar bara på hur kortsiktigt sådana som du är: om vi räddar dessa 100 idag istället för att ta itu med de problem som kommer att döda inte bara dessa 100 utan många fler senare är vi inte bara blinda utan dessutom utan någon som helst slutledningsförmåga... Det blir ungefär lika dumt som att man gör allt för att rädda livet på en dödsdömd under den tid han har kvar att leva.

Monday, October 01, 2007 8:11:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Re: måndag, oktober 01, 2007 9:11:00 PM

Inte mycket till argument när du angriper en anonym för vad något en annan anonym skrev. Skrika kan du men förståelse saknar du uppenbarligen!

Wednesday, October 03, 2007 9:09:00 pm  
Blogger Peter A said...

Lomborg är ekonom, och vad han vill är att vi skall satsa de pengar som satsas där de gör mest nytta. Det är precis det som är ekonomens uppgift. Vi har inte obegränsade resurser som prometheus tycks tro. Om världen satsar låt oss säga 100 mdr kronor om året på bistånd, välgörenhet och dylikt, så bör dessa satsas på ett sådant sätt att det ger maximal effekt. Att satsa ofantliga summor pengar på att förskjuta en antagen människoskapad global uppvärmning med 6 år över 100 års tid är ren galenskap och kapitalförstöring till ingen nytta.

Då skulle dessa pengar göra bättre nytta genom att bekämpa fattigdom idag så att morgondagens människor står bättre rustade för att möta de utmaningar de kommer att ställas inför.

Som bekant är det dock svårt att bekämpa fattigdom med bistånd.

Exemplen på lyckade bistånd är få medans exemplen på skadorna av bistånd är många.

Carin Jämtin har som bekant hitintills sluppit ta ansvar för den allvarliga korruptionen som uppdagats inom Sida av riksrevisionen medan Odell nu får ta ansvar för att Carnegie fuskade i sin bokföring 2005 och 2006 när sossarna anlitade företaget.

Vi lever verkligen i en konstig värld där empiri, resultat och kunskap tycks vara oviktigt. Det enda som tycks räknas är syftet, om verktygen för att nå syftet fungerar eller inte är ointressant.

Det räcker alltså att vilja fördubbla bistånden, rädda världen, skapa fred på jorden, bota alla sjukdomar och skapa "social rättvisa" för att folk skall ge en ens röst. Om slutresultatet är korruption, mer krig, mer fattigdom och större utanförskap så blir slutsatsen att ännu mer pengar behöver skjutas till... Suck.

Wednesday, October 03, 2007 10:46:00 pm  
Blogger Prometheus said...

Nu börjar jag bli väldigt trött på dessa märkliga kommentarer, där anonyma och nästan anonyma (Peter nu senast som inte vill visa sin profil för allmänheten) kommentatorer skriver saker som inte berör själva ämnet i sig: om vi ska göra någonting åt klimatförändringen eller om vi ska sitta och titta på när framtiden rinner oss ur händerna. Jag skriver inte alls om bistånd i min ursprungliga blogg, så varför tar du Peter upp detta? Lomborg är möjligen ekonom, men han verkar inte kunna tänka i längre tidsserier än kanske 10 år om ens det. Att vi bör se till att bistånd gör maximal nytta är naturligtvis av yttersta vikt, men det har ingenting med den ursprungliga frågan att göra.

Kom igen! Träd fram och visa vilka ni är och kom med några vettiga argument istället för att bara skriva en massa oväsentligt skräp.

Thursday, October 04, 2007 8:36:00 am  

Post a Comment

<< Home