Thursday, July 19, 2007

The Four Horsemen och Magdalena Nordenson

Det är lite kul att komma hem ibland. Efter en vecka i London får man ta del av tidningsskörden från hemlandet igen. Metallica har haft koncert på Stadion och har enligt recencenterna rockat ganska fett. Dagens nyheters Johanna Paulsson och Svenska Dagbladets Linnéa Olsson beskriver hur de medelålders gubbarna i världens största hårdrocksband fortfarande kan trollbinda publiken... Kul, synd att man man missade det, men å andra sidan fick jag ju som en ung grabb se Metallica i Solnahallen 26 september 1986 och det kan ju inte överhuvudtaget slås...

Någon som inte rockar särskilt fett, men som gärna vill det genom att använda sådana ungdomliga uttryck är DN:s vikarierande ledarskribent Magdalena Nordenson. I tisdagens tidning skriver hon om boten mot domedagsvisioner och vill att vi ska titta på Hans Roslings animationer av hur världen blir en så mycket bättre plats att leva på. Enligt den medelålders Nordenson gör Rosling 'rock'nroll av FN:s statistik. Fattiga länder rör sig i god fart mot de välmående ländernas hörna. Barnadödligheten sjunker, inkomstklyftor minskar. Fantastisk pedagogik.' Jättebra!, verkligen, men vad har det att göra med det ämne som hon inleder artikeln med: klimatkrisen? Det är ingen Tintin-värld vi befinner oss i, saker är inte bara svarta och vita utan världen är ett helt spektrum av möjligheter. De miljöhot som vi stod inför på 70-talet var inte så alarmerande som vi då trodde. Kurvorna som då pekade åt fel håll har ändrats och arter som vi då oroade oss för och som kanske har försvunnit har idag ersatts av andra. Miljökämpen från det årtiondet, Fredrik Sjöberg är inte längre oroad utan ser framtiden an med ro och tillförsikt.

Magdalena skriver i sin artikel att visserligen har den goda utveckling som Rosling i sina animationer beskriver inte bara är positiv, utan hittills har kostat oss en klimatkris. Detta sägs liksom lite i skymundan, som om den egentligen inte spelar så stor roll. Krisen uppvägs med att de fattiga får det bättre. Det känns betryggande. Boten mot klimatångesten ligger alltså i att se hur någon gör rock n' roll av FN:s statistik. En liten titt i dagens DN ger en dock lite mindre ljus bild av framtiden. Här kan vi läsa om en rapport publicerad i Science om hur världens glaciärer smälter snabbare än man tidigare har trott och att detta sannolikt kommer att leda till att havsytan kommer att öka c:a 25 cm fram till år 2050 med stora konsekvenser på vissa håll som tilltagande översvämningar och torka. I så fall kommer vi att se att rocknrollen snarare kommer att handla om krig om vattenresurser och mark. Så visst kommer det att rocka fett om ett par decennier, men då är det snarare så att det kommer att röra sig om något i stil med vad de rockande medelålders gubbarna i Metallica proklamerade redan 1983:



The horsemen are drawing nearer
On the leather steeds they ride
They have come to take your life
On through the dead of night
With the four horsemen ride
Or choose your fate and die


PS Prinsessan Victoria lär ha fyllt 30 också och på DN Debatt kan vi läsa lite om det också: 'Monarkiexperten' (vad är det och hur blir man en sån?) Per Anderson varnar för ett folkligt kungahus. Kungaparet måste sätta stopp för äktenskapsplanerna för Victoria och Daniel, annars kommer stödet för kungahuset att vittra sönder. Herrejössanes, hu så hemskt!

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Jag skulle vilja belusha kungahusets snusk med min nya film, där en 12-årig flicka blir nerkastad till ett stim pirayor och sedan våldtagen av en helikopter. Gå och sche den!

Sunday, July 22, 2007 9:04:00 pm  
Blogger Prometheus said...

Så Ni har alltså velat belysa den förfärliga situation som ni filmskapare tvingas leva under?

Sunday, July 22, 2007 10:40:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Jaa, gå åck sche den!

Thursday, July 26, 2007 9:42:00 pm  

Post a Comment

<< Home