Friday, October 12, 2007

Glädjande nyheter

Nobels fredspris tilldelas FN:s klimatpanel och Al Gore. Det är ett mycket glädjande besked och ytterligare en påminnelse om det nära samband som råder mellan fårgor som rör klimatförändringarna och frågor som rör krig och fred. Konflikter handlar väldigt ofta om just resurser av olika slag - olja, mineraler, vatten etc - och de stora förändringar som människans framfart över jorden åsamkar miljön är något som måste tas i beaktande när vi väljer framtidens politik. En politik för en hållbar utveckling är också en politik för fred. Det gäller inte bara frågan om klimatpåverkan per se, utan även frågor som rör även andra miljöaspekter. Vi ser t ex hur det i länder som Kina har utvecklats sådana drastiska problem med miljögifter så att vissa delar snart är obeboeliga. När det gäller dessa frågor måste vi se inte bara till kortsiktiga intressen utan se att den politik, de val vi gör idag får stora och ibland irreversibla konsekvenser för framtiden.

Framtiden vinner vi idag genom att ändra kurs och vinna framtiden för oss själva och framtidens generationer. Det är dags att se att vi står inför en brytpunkt. Bollen ligger i våra händer.

2 Comments:

Blogger KM said...

I Alfred Nobels testamente star att lasa: "and one part to the person who shall have done the most or the best work for fraternity between nations, for the abolition or reduction of standing armies and for the holding and promotion of peace congresses."

Kalla: http://nobelprize.org

IPCC & Gore kvalificerar sig INTE enligt dessa kriterier. Enkelt!

Forsoken att knyta samman klimatet med konflikten i Darfur t.ex. ar bara skrattretande - som om DET har behovts som anledning for krig....historien har visat det genom tusentals ar.

Friday, October 12, 2007 12:32:00 pm  
Blogger Prometheus said...

Världen är inte så enkel som KM och andra kommentatorer verkar tro. Dessutom är världen en annan idag än den var på Nobels tid. Dagens och framtidens konflikter kommer i ökande utsträckning vara just strider som kanske inte lika enkelt är mellan nationer utan mellan regioner, folkgrupper i olika länder etc.
Dessa konflikter är också i stor utsträckning konflikter grundade i kamp om naturresurser, varav vatten är en mycket viktig. Konflikten i Darfur är ett ypperligt exempel på just en sådan konflikt: om naturresurer i form av land, betesmarker, jordbruksmark. I ett mer extremt klimat kommer sådana konflikter att bli ännu fler och ännu mer akuta.

Skrattet som KM talar om kommer att fastna i halsen. På avstånd kanske man kan skratta, men knappast om man är på plats. Om man inte har vatten att dricka, att bevattna sina odlingar etc, vad gör man då? Skrattar med KM?

Vad är det ni vill egentligen, ni som är så rädda för att man börjar ta de problem som klimatförändringarna medför på allvar?

Saturday, October 13, 2007 8:08:00 pm  

Post a Comment

<< Home