Sunday, February 25, 2007

Seg och trött

Lite trött så här i vinteryran och lyckas inte riktigt ta mig i kragen och göra något vettigt på söndagen, så det blev läsning, fika på stan och löpning (26 km). Sitter nu och bläddrar i Taking Darwin Seriously av Michael Ruse. Intressant om olika implikationer av evolutionsforskningen - framförallt för epistemologin, men även för etiken. Kanske kan man finna något här som kan skingra lite dimma kring relationen arv och miljö, om nu det skulle vara själva huvudfrågan i debatten kring relationerna mellan biologi och sociologi eller samhällsvetenskap mer brett definierad. Jag vet inte...

Annars har Nina Björk skrivit en mycket intressant artikel i DN om liberalismens dilemma i en värld av externaliteter och hur dessa blir så uppenbara att inte ens de kan förneka dem till slut, även om de försöker så gott de förmår. Niklas Ekdal skriver t ex om att "klimatismen" kan bli farligare än klimatförändringarna och en rad andra liberala skribenter varnar också för hur vi blir besatt rädda för något som bara ses som olika hotbilder som kränker den enskilda individens frihet; som om vi vore helt fria och helt oberoende av andra människor och inte har någon annan att tacka för något och som om våra handlingar inte har någon som helst inverkan på andra människor. Jag har skrivit lite om det här tidigare.

Nu skruvar jag lampan ner och bjuder frid. Jag hade tänkt ett paradis för oss...

PS De ny/gammelkristna bräker vidare och varnar för hur Sverige kommer att bli ett "abortparadis" för välbeställda utländska kvinnor om den nya abortlagen som tillåter kvinnor från andra länder att komma hit och göra abort träder i kraft, och de hotar uppmana sina medlemmar (pingskyrkan, svenska katolska kyrkan) att inte rösta på Alliansen om lagen drivs igenom. De "vädjar i stället om en politik som innebär att det rika Sverige gör mer för de kvinnor som behöver hjälp för att föda sina barn, både i vårt eget land och utomlands"... Det låter ju lovvärt, men det är bara den gamla unkna förtryckande ideologin som frånta kvinnorna rätten till sina kroppar och sina liv. Vi vill inte ha den sortens politik tillbaka. Driv ut religionen från politiken!

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Vad kan då mer lätta upp en en kväll på Ängby Krog i Knivsta?

Rock on!

Tuesday, February 27, 2007 6:53:00 pm  

Post a Comment

<< Home