Tuesday, October 30, 2007

Ytterligare ett olycksfall i arbetet?

Så har ytterligare ett fall av våld utfört av en ordningsvakt uppmärksammats. En 37-årig man som enligt vittnen ville tillbaka in på Café Opera för att återfå sin halsduk sparkades medvetslös av en av ställets vakter, som nu är häktad misstänkt för grov misshandel. Enligt vissa vittnen har vakten sparkat gästen i huvudet. Vakten nekar till anklagelserna. Det är det vanliga tillvägagångsättet och det skulle inte förvåna om vakten istället lämnar in en motanklagelse där den misshandlade anklagas för våld eller förtal eller något sådant. Vi får återigen se ett flagrant exempel på hur en vakt ger sig på en av gästerna på ett uteställe. En fråga somman måste ställa är vad vakterna har för uppgift. Att skapa ordning på stället? Att skydda gästerna från våld? I det här fallet verkar vakternas uppgift vara att skapa rädsla hos gästerna och i värsta fall misshandla dem till medvetslöshet. Den häktade vakten i detta fall är aktiv som kampsportare och misstankar riktas mot ett bruk av dopingmedel i sådana grupper.

Att vara vakt är ingen lätt uppgift, där ordning ska hållas bland berusade och drogpåverkade människor. För att denna uppgift ska kunna utföras måste en bättre obligatorisk utbildning för vakter skapas och ett obligatoriskt drogtestprogram, där bl a dopingmedel inkluderas, inrättas. Att besöka krogen ska inte innebära en livsfara, oavsett varifrån denna risk kommer - från andra gäster eller från vakter som är satta att ansvara för säkerheten.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Jag har jobbat inom krogbranchen i flera år vid sidan om studierna. Jag har därför hunnit bilda mig en ganska bra uppfattning om vilken sorts människor som arbetar som "ordningsvakter". Ordningsvakter är de värsta jvla svinen som går att hitta. Droger, våldtäkter och våld, majoriteten är grovt kriminella. Det är mer än en gång jag har kommit undan med andan i halsen!

// en liten flicka

Tuesday, October 30, 2007 12:00:00 pm  

Post a Comment

<< Home