Wednesday, October 31, 2007

Så lämpligt att kamerorna var ur funktion

Turerna kring incidenten där en gäst på Café Opera blev misshandlad fortsätter. Inga bilder kan lämnas ut från händelsen. Enligt Abbe Ibrahim, vd för Operakällaren kan man inte få några bilder från bråket då ett grafikkort varit trasigt under fredagen. Det felet är nu åtgärdat så kamerorna fungerar igen. Det är märkligt och ytterst lämpligt för vaktpersonalen på Café Opera att det just under denna incident skulle vara fel på kamerorna. Jag betvivlar att detta skulle vara fallet, snarare är det nog så att bevismaterial somskulle ha komprometterat vakterna har förstörts för att försvåra eller kanske t o m omöjliggöra en rättvis rättslig prövning av händelsen. Enligt DN är det inte ovanligt att kamerorna är ur funktion eller havdas vara ur funktion vid liknande tillbud:
Att bilder saknas när polisen begär ut dem är emellertid inte ovanligt. Nyligen hände detta i samband med ett uppmärksammat bråk på nattklubben The Lab på Birger Jarlsgatan, där tre ordningsvakter misstänks för misshandel. Även här uppgav personalen att kamerorna varit ur funktion.
Så ytterligt lämpligt att det är fel på kamerorna när brottsmisstankar riktas mot personalen. Så förfärligt rättsvidrigt detta tillvägagångssätt är. Om kameror ska få uppsättas på inrättningar som dessa är det av yttersta vikt att det material som där insamlas inte kan manipuleras eller förstöras av inblandade. Låt polisen få något slags ansvar för hur detta efterlevs. I det här fallet borde polisen naturligtvis ha agerat mycket snabbare än vad man gjorde.

Abbe Ibrahims uttalande om att de är 'emot allt vad våld heter' känns mycket ihåligt, t o m kränkande, i detta sammanhang, när en gäst ligger inlagd på sjukhus för de grova skallskador som uppkommit i samband med ett slagsmål med en av ställets vakter.

Jag har sagt det förut och upprepar det nu igen: Rensa upp bland vakterna - släng ut dem som har ett brottsligt förflutet och se till att de vakter som arbetar går igenom längre utbildning som innehåller även psykologi och konfliktlösningar som inte innebär tillgripande av våld och ha en kontinuerlig uppföljning av denna utbildning samt se till att vakterna har en annan huvudman än ställets ägare. Det gäller allas säkerhet att inte bli utsatta för våld från dem som säger sig svara för säkerheten i nattlivet.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Håller med dig helt och fullt!
Det borde anses försvårande för den misstänkte att bildmaterialet saknas - det tyder enligt min mening på att materialet inte var till hans fördel och då har någon (hans kollegor/chef) raderat det. Hoppas att polismannen INTE kom tillbaka helt tomhänt utan att datasystemet beslagtagits och analyseras efter raderat material!

Wednesday, October 31, 2007 3:40:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Undrar om kamerorna hade funkat ifall det hade varit någon av Stefano eller Allesandro Catenaccis söner som hade blivit misshandlade av krogvakten? Eller om det hade varit den 16-årige sonen Campogiani som hade misst livet pga slag från den våldsamma krogvakten?
Familjen Catenacci har ju tagit våldsamt avstånd från allt vad våld heter sedan sönernas bästis blev brutalt misshandlad till döds på Kungsholmen. Varför delta i minnesstunder och figurera i media när våldet finns vid entrèdörren på den egna restaurangen utan att man själv reagerar (16 anmälningar mot entrèvakten - och killen jobbar kvar :-o)?
Och hur kan man se sig själv i spegeln när man å ena sidan är EMOT våld men å andra sidan INTE ser till att våldsmän åker fast (när de hör till det egna gänget).
Är lojaliteten mot den våldsamma personalen viktigare än att den skyldige döms?
Om prinsessan Victorias blivande man Daniel inte hade business ihop med Catenaccis, hade hon då deltagit i minnesceremonin? Ska våld fördömas bara då när "fel" personer drabbas av det?

Wednesday, October 31, 2007 9:17:00 pm  

Post a Comment

<< Home