Friday, November 02, 2007

Schenström, konspirationsteorier etc

Ulrica Schenström var jourhavande ansvarig för rikets krisberedskap när hon var ute på krogen och drack sig lite 'glad i hatten'. Detta faktum kommer slutligen fram efter det att statsminister Reinfeldt vid ett flertal tillfällen har talat om att journalisterna ibland fabricerar historier som man inte har bevis för. Reinfeldt förlorar sin torped och livvakt, som SvD skriver. Vissa SvD-läsare har hört av sig och säger sig 'ana en s-konspiration'. I morgonens Gomorron Sverige frågar sig gäster som Gudrun Schymann, Ingmarie Froman, Frida Johansson Metso och Amelia Adamo huruvida en man i samma situation skulle ha behandlats på samma sätt och de svarar unisont nej på den egna retoriska frågan. Schenström har enligt dem hängts ut för att hon är kvinna och 'hade det varit en man' så hade könsmaktsordningen och de mekanismer som finns där gått in och försvarat försyndaren och bagatelliserat det som hade hänt.

De verkar ha glömt bort hur Lars Danielsson alldeles nyligen hängdes ut på ett sätt som får denna lilla episod att framstå som bagatellartad. Han var både sosse och man. Man kan undra hur det skulle ha sett ut om det hade varit en kvinna... Båda motangreppen är både unkna och irrelevanta. Borgarna anar hela tiden konspirationer så snart regeringens kompetens och förmåga att styra Sverige ifrågasätts. Feminister har på liknande sätt en tendens att se all kritik av vad kvinnor gör som uttryck för den rådande könsmaktsordningen.

Frågan rör sig ju knappast på den nivån och det känns märkligt när Amelia Adamo liksom andra säger att det ju här inte har hänt någonting: Ingenting hände under de timmar Schenström drack sig berusad samtidigt som hon hade jour. Med ett sådant resonemang skulle man ju kunna säga att det inte skulle göra någonting alls om ansvariga för säkerheten på, låt oss säga, Forsmark skulle dricka sig berusade under arbetstid och när detta sedan uppdagades skulle försvara sig med att hänvisa till att det inte var några tillbud på anläggningen under tiden. Adamo och Schymann tar här till resonemang som de annars kritiserar könsmaktsordningen för att producera i försvar för män. Det verkar som att det i detta sammanhang som så ofta annars blir så att manliga synder blir kvinnliga dygder och förhatliga manliga homosociala strategier blir uttryck för ett brett och demokratiskt nätverkstänkande hos kvinnor. På liknande sätt blir borgerliga konspirationsteoretiska resonemang ihåliga som moraliska försvarsmekanismer när samma personer i andra sammanhang, där vänsterpolitiker gör sig skyldiga till felaktigheter, kommer med mycket starka fördömanden.

Jag missunnar inte Schenström att dricka vin, inte ens tillsammans med TV-reportrar eller med vem som helst, men om man arbetar med landets säkerhet och därtill är ansvarig för detta bör man hålla sig nykter. Något kan hända under tiden och då bör man vara kapabel att fatta nyktra och balanserade beslut. Det är det som är själva grundtanken med att ha ett system där någon har jour och är ansvariga för krisberedskapen i landet. Då är det bäst att inte vara lite glad i hatten.

1 Comments:

Blogger Tobias Struck said...

Bra skrivet. Jag håller med.

Saturday, November 03, 2007 7:24:00 am  

Post a Comment

<< Home