Wednesday, February 01, 2006

Det är synd om människorna

Apropos alla olika uttryck för känslor av kränkning som manifesteras i demonstrationer, muslimska ledares krav att Danmark måste be om ursäkt för publiceringen av bilderna i Jyllandsposten. Stackars arma omyndiga människor som lever under detta fansansfulla religiösa ok.
Jag hoppas att det vi i framtiden slipper se och höra vissa intellektuella i väst försvara sådana uttryck för religiös intolerans och ren och skär dumhet.

Som Woody Allen lär ha sagt någon gång: "Jag har ingen respekt för någon religion: De är alla falska och skadliga."

Därför är det också fel som Göran Persson nu säger att ingen är ute efter att håna någon religion. Tvärtom. Det är ju det som är själva poängen med blasfemi och det är det som är så farligt för totalitära tankesystem som inte klarar av att hantera någon kritik. Sedan må det röra sig om islam, judendomen, kristendomen eller vilket sådant system som helst. Det spelar ingen roll. Men det är klart att det kan vara svårt att stå upp i blåsten som nu kommer från en mer och mer samlad islamisk värld. Huntingtons tes om The Clash of Civilizations, civilisationernas kamp eller sammanstötning, blir tyvärr besannad.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home