Thursday, April 16, 2009

'I would skin that person alive!'

När jag såg i DN att chefsåklagare Mikael Hammarstrand nu vill åtala dem som skriver ut p-piller till unga flickor under 15 år kommer jag att tänka på ett radioprogram som jag lyssnade till i Washington DC för c:a 15 år sedan. I programmet diskuterade man både förekomsten av mycket unga flickor som blev gravida och inte kunde ta hand om sina barn eller som på detta sätt tvingades avsluta skola för att ta hand om barnet samt det faktum att spridningen av HIV var mycket stor bland vissa grupper av unga i staden. För att råda bot på båda problemen hade man vid vissa skolor börjat dela ut kondomer gratis till eleverna. En konservativ kommentator menade att detta uppmanade till osedligt, ogudaktigt leverne och menade att de som delade ut kondomerna motsatte sig Guds vilja. Som bot mot problemen med tonårsgraviditeter och HIV förespråkade han istället avhållsamhet. På frågan om vad han skulle vilja säga till eller göra med någon som delade ut kondomer på skolorna svarade han:

'I would skin that person alive.'

Naturligtvis skulle en total avhållsamhet råda bot på båda problemen, men för det första är det föga troligt att någon uppmaning till avhållsamhet skulle ha några realistiska chanser att bli efterföljd, för det andra är det frågan om vem som här har bestämmanderätt över den egna kroppen. Det stod klart att den amerikanska debattören såg det som självklart att bestämmanderätten över kroppen inte var den egna individens när det kom till sexualiteten utan samhället, på grundval av kristna värderingar skulle se till att sexualiteten var något som var vigt åt människor inom det av Gud instiftade äktenskapet och då framförallt i reproduktionssyfte.

Jag vet inte vilka bevekelsegrunder Hammarstrand har för sin vilja att åtala dem som medverkar till att skydda unga kvinnor från oönskade graviditeter, men det synes åtminstone vara ett uttryck för antingen en blindhet för att människor som är under 15 år i vårt land faktiskt har en sexualdrift, eller för en ovilja att se att så är fallet. Sex mellan två individer som båda är under 15 år är inte något brott och det är inte läkares eller gynekologers uppgift att verka moraliserande i dessa fall. Hammarströms inställning är oroväckande och ger en känsla av att man vill få till stånd ett samhälle där inga smutsigheter förekommer, allra minst sexualitet.

I andra medier: SvD, DN, Aftonbladet, Expressen

2 Comments:

Anonymous Christian said...

"men det synes åtminstone vara ett uttryck för antingen en blindhet för att människor som är under 15 år i vårt land faktiskt har en sexualdrift, eller för en ovilja att se att så är fallet."
Du tycker alltså det är okej att barn har sex (11-åringar?, 12-åringar? 13-åringar?) eller vuxna har sex med barn (=pedofili).

"... ger en känsla av att man vill få till stånd ett samhälle där inga smutsigheter förekommer"
Vad är det för fel med ett sådant samhälle?

Thursday, April 16, 2009 4:40:00 pm  
Blogger Prometheus said...

Ja, jag tycker att det är ok att barn inte blir förnekade sin sexualitet, nej jag tycker inte att det är ok med pedofili. Jag vill heller inte ha ett nyviktorianskt samhälle som officiellt försöker påtvinga ett moraliskt system som ingen kan efterfölja och som därför lämnar vägen öppen för en dubbelmoral som är mycket mer smutsigt i ordets verkliga bemärkelse. Ett sådant 'perfekt' samhälle är inte bara en utopi i meningen att det inte finns eller kan finnas någonstans, utan också en dystopi i det att man inte tolererar några obekväma människor som inte följer den bigotta officiella etiken.

Thursday, April 16, 2009 5:05:00 pm  

Post a Comment

<< Home