Monday, April 20, 2009

"To be beautiful and natural is the birthright of every woman"

Under rubriken Skönhetsindustrin tar upp kampen mot aids skriver Malin Crona om hur några av sminkindustrins aktörer nu släpper några produkter där en del av intäkterna går till kampen mot HIV/AIDS eller för sexualupplysning. Hon börjar dock sitt inlägg med att lyfta fram Elizabeth Ardens motto To be beautiful and natural is the birthright of every woman. Man kan naturligtvis lägga in nästan vad som helst i denna formulering, men när det kommer från någon som har gjort en förmögenhet på att just göra kvinnors utseende till något som måste förbättras genom att man sminkar över skönhetsfel bör man inse att det inte är naturlighet i någon vanlig bemärkelse som åsyftas. När nu några märken väljer att ge lite pengar till ett visserligen behjärtansvärt område som HIV-bekämpning bör man snarast se det som framförallt en image-ploj som framförallt har till syfte att man ska tjäna ännu mer pengar på att framförallt kvinnor inte är nöjda med sitt naturliga utseende utan på olika sätt vill förbättra det som naturen har givit dem genom utraderandet av skavanker.

I presentationen av bloggaren får vi läsa följande:
Malin Crona är nyhetschef för DN.se, feminist och inbiten sminkentusiast. Hon rapporterar om de senaste trenderna och nyheterna på skönhetsmarknaden i DN Söndag och i sminkbloggen. Och kommer aldrig att ge upp jakten på en helt perfekt foundation.
Det är intressant hur man nu så ofta beskriver sig som feminist, utan att det är annat än tomt prat, eller värre ett överskylande av en ganska krass anti-feministisk hållning. Malin Cronas inlägg är utomordentligt dumt, patetiskt och skrämmande i en värld där skönhet definieras just utifrån den mediabild som skönhetsindustrin målar fram: För att vara vacker måste du dölja din naturlighet, antingen genom smink eller genom mer drastiska åtgärder som plastikkirurgi. Det naturliga är aldrig något som uppskattas på riktigt utan även detta naturliga rekonstrueras och förvrids och blir något artificiellt och alla kvinnors rätt blir att få tillgång till en marknad av kosmetika och skönhetsoperationer. Den foundation som den egna personen borde ge är aldrig tillräcklig i denna djupt människofientliga värld, utan det man jagar är alltid den foundation som antingen ett lager täckande kräm eller nervförlamande botox kan ge. Jakten på förklädnader för den egna otillräckligheten går vidare och ger ytterligare 'lyftning' i dubbel bemärkelse till en värld där bara yta räknas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home