Friday, April 17, 2009

USA:s fortsatta likgiltighet inför mänskliga rättigheter

Nu klarnar bilden något om den tortyr som CIA utövat mot misstänkta i 'kampen mot terrorismen' efter attackerna mot World Trade Center 11 september 2001. Dokument som tidigare varit hemligstämplade offentliggörs och det är en mycket förfärande verklighet som nu avslöjas:
Skräckinjagande insekter i fångcellerna. Upprepat kastande av interner mot cellväggarna. Slag i ansiktet. Förbud mot att sova under en hel vecka. Skrällig musik på vansinnesvolym. Instängning av fångar i små lådor. Och så det kanske allra mest ångestframkallande: skendränkning, "waterboarding".

USA:s nya president Barack Obama väljer nu att inte ställa de ansvariga tillsvars för denna tortyr, den statskontrollerade terror som CIA har utfört och som har sanktionerats från högre ort. Han menar visserligen att det är ett mörkt och smärtsamt kapitel i USA:s historia, men menar också att 'Detta är ett tillfälle för reflektion, inte vedergällning. I en tid av stora utmaningar tjänar vi ingenting på att lägga tid och energi på att skuldbelägga människor för det som varit.'

Där har vi i ett nötskal den förfärande verklighetssyn som USA hela tiden har haft: inte lära sig något av det förflutna, inte låtsas om att det faktiskt har skett och sker och fortsatt kommer att ske övergrepp i frihetens namn av människor som har varit i 'god tro' eller vad man nu väljer att kalla det för. Tänk om man vid slutet av andra världskriget skulle säga samma sak om det som hade skett under den förintelsen? Eller om man skulle göra detsamma i andra fall av förbrytelser mot folkrätten? Vilka 'signaler' skulle det ge till andra ledare för korrupta och skrupelfria regimer, oavsett om det rör sig om diktaturer eller förment demokratiska länder som USA? Det är helt ok att göra vad ni gör för att vi kommer alltid att stå upp för 'våra pojkar' (eller flickor) i en kamp som kan vara nog så ädel eller rättfärdigad.

Obama talar alltså om att det inte är ett tillfälle för vedergällning. Det är kanske ett rätt ord i denna tid, men att ställa de ansvariga för detta barbari inför rätta för de brott mot mänskliga rättigheter som de faktiskt har gjort är inte att vedergälla, utan bara att stå upp för en rättsordning där den typen av vedergällning som USA gjorde sig skyldig till och fortfarande gör sig skyldig till i namn av kampen mot terrorismen inte tolereras. USA:s rättssystem i sig är snarare det som gör att man inte kan skilja mellan rättsskipning och vedergällning eftersom själva rättssystemet är uppbyggt på tanken om att brott ska sonas på ett sätt som har den gammaltestamentliga idén om 'öga för öga, tand för tand' som central princip. Därför bör de ansvariga ställas inför rätta inte i detta arkaiska rättssystem utan i internationella brottsmålsdomstolen i Haag.

USA har fortfarande en lång väg att vandra för att bli den hemvist för världens förtryckta som landets grundare ville göra landet till. Ett första steg vore att börja blicka lite bakåt också och se vad man har gjort fel, vad man har gjort rätt och på vilket sätt man kan undvika att begå de misstag som man har gjort. Endast så kan man bli reellt framåtblickande. Som George Santayana säger: 'Those who cannot learn from history are doomed to repeat it.'

I media: Guardian, New York Times, DN, SvD, Aftonbladet

2 Comments:

Anonymous Johan Larsson said...

Land of the free, Home of the Brave!
Bra inlägg ovh bra blogg!
Lycka till.
/Johan

Friday, April 17, 2009 1:19:00 pm  
Anonymous Illuminati said...

The western world is going to have to experience Hitler after Hitler after Hitler until such time the humanity have grown up enough to realize that You are the only one competent enough to run Your life.

We've been sponsoring every war, every dictator and every version of hitler since "before time" and we'll contiune to do so until this lesson has been learned fully.

Governments are an illusion of security that you will have to do without eventually. Power corrupts, ALWAYS. There are no exceptions.

So, it's up to humanity to tell us when we're not needed anymore. Until then, enjoy the next Hitler. He'll rise in the USA over the coming 3 years and one will also arise in sweden before 2012.

After that it'll be up to You what reality experience comes next. WE have the capacity to turn the world wherever you want to take it.

Just remember. If you want "paradise", you can't bring a gun. You can't even bring the idea of weapons with you there. In "paradise" total trust and unconditional love is the base construct for wellness. Are you ready for that?

Saturday, April 18, 2009 8:27:00 am  

Post a Comment

<< Home