Wednesday, February 08, 2006

Förståelse, respekt och vidsynthet

I gårdagens Gomorron Sverige satt det svenska islamiska förbundets ordförande Abd al Haqq Kielan och integrationsminister Jens Orback och diskuterade hur man nu ska kunna få stopp på våldsspiralen med anledning av de famösa Muhammed-bilderna. En sak som fångade mitt intresse var att Kielan visserligen tog avstånd från flaggbränning och av våldshandlingar, men tyckte det var helt ok, eller i sin rätt, att man bojkottade danska varor pga publiceringen i Jyllandsposten. Om vi tar honom på orden när han säger beklagande i en DN-intervju att "I väst vill man inte förstå islam", så borde det vara naturligt för honom att söka förstå väst och hur vi har inrättat våra samhällen här. Hans förståelse för att man bojkottar danska varor är då ett synnerligen dåligt exempel på en sådan förståelse. Att en tidning har gjort något som upprör en mängd muslimer kunde kanske föranleda några aktioner mot den tidningen, dess ansvarige utgivare eller chefredaktör, alternativt mot dem som har ritat teckningarna. Att uppmana till bojkott av Danmark betyder att man inte har förstått hur det danska samhället fungerar, att det inte rör sig om att staten Danmark, eller danskar i allmänhet har publicerat dessa bilder, inte heller att någon stat kan göras ansvarig för vad en enskild person gör. Vi får ofta höra att det stora folkflertalet i de muslimska länderna inte stöder våldshandlingarna och jag hoppas att det förhåller sig på det sättet. Dock verkar många stödja mindre radikala aktioner mot landet Danmark. Däribland då ordföranden för det svenska islamiska förbundet.

Man kan då fråga sig på vilken grund denna kollektiva bestraffning vilar? Ser Kielan det danska folket som en odifferentierad enhet? Menar Kielan att det finns något kollektivt ansvar hos danskarna för vad varje individ gör? På vilket sätt är detta ett uttryck för vidsynthet och förståelse?

Kielan synes vara en mycket sympatisk individ och en man som lugnt och återhållsamt diskuterar dessa komplicerade frågeställningar och jag hoppas att han omprövar sin ställning i denna fråga och försöker förstå att vi i väst har en syn på individen som ansvarstagande för i första hand sina egna handlingar och på vilket sätt de påverkar omgivningen och medmänniskorna. Att döma ett helt folk, den här gången det danska, är lika trångsynt som politiskt dumdristigt. Genom att ta ställning på detta sätt blir den vänlige mannen från Eskilstuna en av dem som bidrar till att piska upp det hat som han annars, och t o m i samma andetag, fördömer.

Förståelse, respekt, förmåga till förlåtelse och vidsynthet är några av de omdömen som har gjorts om både Islams och kristendomens profeter. Man skulle hoppas att även de som följer deras läror kunde uppvisa samma uppsättning egenskaper.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home