Wednesday, April 22, 2009

Bevara Stadion!

Fotbollen och Djurgården kräver att en av världens finaste idrottsanläggningar förstörs för att man ska kunna få in ett par tusen fler åskådare till de redan icke utsålda matcherna Djurgården. Man vill så offra friidrotten för den redan glupska fotbollen.

Om löparbanorna på Stadion tas bort kommer Sveriges huvudstad att sakna en friidrottsarena. Det vore katastrof för en idrott som redan är marginaliserad ekonomiskt, politiskt och i termer av anläggningar. För fotbollen bygger man nu den sk Stockholmsarenan i Globenområdet, som ska stå klar 2012 och Swedbank Arena vid Rosunda som ska stå klar 2013. Då har man två gigantiska arenor för den mycket dyra fotbollen. Om man dessutom skulle buygga om Stadion på det sätt som Djurgården vill kommer man i Stockholm ha tre gigantiska fotbollsarenor, men ingen friidrottsarena, ingen anläggning där tävlingar på elitnivå kan arrangeras.

Intresset att utöva friidrott är stort, men eftersom det inte är en publiksport på det sätt som lagidrotter anser man att den inte behöver några resurser. Det är skamligt att politikerna inte inser behovet och nyttan av friidrotten och att man däremot vill bygga ut fotbollen till överkapacitet.

Inte nog med att Stockholmslagen inte behöver någon ny arena; man vill också döda inte bara en annan idrott utan även begå ett kulturmord genom att förstöra Sveriges mest anrika idrottsanläggning.

Om politikerna medverkar till detta övergrepp är det skamligt och domen mot de ansvariga kommer att bli hård.

I media: DN, DN, SvD

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Det smög sig in väldigt många fel i din text:

1) "för att man ska kunna få in ett par tusen fler åskådare till de redan icke utsålda matcherna Djurgården"
- Verkligheten: Det finns endast 4-5000 platser som är OK för fotboll på stadion. De är alltid utsålda. Resten är för långt från planen, bakom pelare etc.

2)"Om löparbanorna på Stadion tas bort kommer Sveriges huvudstad att sakna en friidrottsarena"
- Verkligheten: Kristinebergs IP har löparbanor och är jämförbar med nuvarande standard för fotnboll på stadion.

3)"För fotbollen bygger man nu den sk Stockholmsarenan i Globenområdet./.och Swedbank Arena vid Rosunda som ska stå klar 2013"
- Verkligheten: Stockholmsarenan är en multi-arena som byggs lika lite för fotbollen som Globen byggdes för hockey. Med Stockholmshockeyn vet vi ju hur det gick. (R.I.P)

Swedbank Arena ligger i en kommun som satsar på idrott - dvs Solna.

4)"...även begå ett kulturmord genom att förstöra Sveriges mest anrika idrottsanläggning."
- Verkligheten: Arenan behålls, lönar sig samt framförallt används frekvent för elit idrott.

5) "Det är skamligt att politikerna inte inser behovet och nyttan av friidrotten och att man däremot vill bygga ut fotbollen till överkapacitet."
- Verkligheten: Det är skamligt att politikerna inte inser behovet och nyttan av friidrott, fotboll, hockey, ridning...

...Men skickligt att de lyckas flytta fokus från detta faktum genom att få fotbollen och friidrotten att slåss mot varandra!

Thursday, April 23, 2009 1:37:00 pm  
Blogger Prometheus said...

Naturligtvis är det tråkigt att man ställer de olika idrotterna mot varandra, men det är just det som Djurgården och fotbollen gör. Stockholm kommer att med byggandet av Stockholmsarenan och Swedbank arena få två enorma arenor som fotbollen kommer att kunna utnyttja, men ingen motsvarande för friidrotten. Krillans IP kan man träna på, men den kan inte hysa friidrott på elitnivå på det sätt som Stadion gör. Du skulle lika gärna kunna framhålla Enskede IP eller så för att ha en liknande 'arena' för friidrotten. Att jämföra Kristinebergs IP och Stadion blir bara löjligt, eller snarare ett bevis på ett förakt för friidrotten.

Djurgården behöver ingen egen arena för sin verksamhet utan kan samsas med de andra storklubbarna på de nya jättearenorna.

Jag beklagar att man inte satsar mer på idrott överhuvudtaget, men om det är någon idrott man verkligen satsar på är det just fotbollen så den borde inte hjälpa till att stjälpa en ekonomiskt sett svag friidrott. Friidrotten är redan satt på undantag i Stockholm och har inte alls samma förutsättningar som man har i t ex Göteborg och det syns också i oförmågan att i Stockholm få fram starka friidrottsnamn. Att lägga ner löparbanorna på Stadion skulle bara var ytterligare ett hugg i ryggen på friidrotten.

Thursday, April 23, 2009 1:53:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Prometheus...

Och vad jag förstår så är du en väldigt frekvent besökare på Friidrotts tävlingar?

Är det så att du sitter varje år på DN galan och Finnkampen!? (nää just det den är ju numera flyttad till Göteborg för ja just det.. FÅ MER PUBLIK!!!)

Mer en dessa 2 tävlingar går inte / har gått på Stadion.

Wednesday, May 06, 2009 9:24:00 am  

Post a Comment

<< Home