Monday, February 27, 2012

Parasiter och andra

Det var länge sen jag skrev någonting här och kanske är inte det här heller meningsfullt att skriva, men jag såg i DN att den åländske politikern hade blivit anmäld för förtal när han beskrev nedkomsten av Estelle, vår nya tronarvinge, som en "parasits födelse". Det är ju en alldeles korrekt beskrivning av denna nya medlem av den utökade kungafamiljen, där man knappast behöver spinna och så för att stekta sparvar ska flyga in i ens mun. Den lilla telningen har nu fått titeln Hertiginna av Östergötland, och hon har redan av gratulerats av diverse tidningar till denna titel. Aftonbladet skriver t ex 'Här är Östergötland! Den senaste tronarvingen är knappt mer än född. Men när hon växer upp har prinsessan ett helt hertiginnedöme att njuta av...'

Monarkin är en gammal rest från ett feodalt system där vi inte hade någon absolut äganderätt till ens våra egna tankar, utan allt som fanns innanför rikets gränser hade givits till kungen av Gud. Att fortfarande ha kvar detta arkaiska system, även om det är kraftigt kringskuret, i ett modernt samhälle som dagens Sverige är patetiskt och pinsamt och rimmar illa med våra demokratiska och liberalt meritokratiska ideal.

Lilla Estelle vet ju knappast något om dessa frågor redan nu, men hon kommer att växa upp i en familj som parasiterar på det svenska folket och hon kommer att tillträda en position i samhället enbart till följd av denna otidsenliga ordning.

Enligt DN har Holmberg senare mildrat sitt uttalande genom att säga att 'barnet i sig är oskyldigt, men att hon "som kron-whatever fortfarande är en symbol för en familj som parasiterar på samhället". och han har slutligen tydligen lämnat en skriftlig ursäkt.

Till vem, kan man undra. Det är synd att han inte står kvar vid den tidigare skarpa formuleringen och man hoppas att fler faktiskt får upp ögonen för det horribla att ha ett system med ärvda ämbeten.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home